Tę pyszną zupę robię w pół godziny. Używam dwóch tanich warzyw, a wszyscy się zajadają
Lubię potrawy, które można przygotować ze składników zawsze dostępnych pod ręką. Tak właśnie jest z zupą porową, którą często robię awaryjnie, gdy nie mam obiadu. Nie muszę specjalnie biec do sklepu, by ją ugotować. Dwa potrzebne na nią składniki zawsze mam w swoich zapasach. A są to ziemniaki i por. Zaraz pokażę wam, jak prosto zamienić je w pyszną zupę-krem.
Jak przygotować por do zupy?
Pierwsze, co trzeba zrobić z porem przeznaczonym do zupy czy jakiejkolwiek innej potrawy, to jego dokładne oczyszczenie. Należy usunąć z niego wierzchnie, obeschnięte liście lub tylko odkroić nieapetyczne końcówki. Potem por trzeba opłukać i odkroić część zwartą od tej luźniejszej. Zwartą część można od razu pokroić w talarki. Luźniejszą lepiej przekroić wzdłuż na połowę i wypłukać dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Teraz już można pokroić por w półplasterki.
Warzywo można od razu wrzucić do garnka i zalać bulionem. Jednak ja zwykle połowę warzywa, zwykle tę zwartą i suchą, podsmażam wcześniej na maśle. Dzięki temu zupa zyskuje intensywniejszy smak i aromat.
Jak ugotować zupę porową?
Przygotowanie zupy porowej jest niezwykle proste i szybkie. Por i ziemniaki wystarczy tylko obrać i rozdrobnić. Warzywa należy wsypać do garnka i zalać bulionem. Gdy będą miękkie, całość należy zblendować i doprawić do smaku.
Przepis: Zupa-krem z pora
Kremowa zupa z pora i ziemniaków
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży por
- 2-3 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- starty ser do posypania
- mini-grzanki
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywZiemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wsyp do garnka. Por oczyść, posiekaj, połowę wsyp do garnka z ziemniakami. Resztę pora podsmaż na maśle.
- Gotowanie warzywSurowe warzywa w garnku zalej bulionem. Całość zagotuj, gotuj ok. 5-10 minut. Po tym czasie do garnka dodaj podsmażony por. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Wykańczanie zupyWarzywa zblenduj z bulionem. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzej ją, rozlej do miseczek. Podawaj posypaną z grzankami, posypaną startym serem.
Z czym podać zupę porową?
Zupa porowa w formie kremu doskonale będzie smakować podana np. z mini-grzankami lub z groszkiem ptysiowym. By przygotować mini-grzanki należy pokroić w kostkę kromki bułki lub chleba i podsuszyć je w piekarniku lub zrumienić na patelni.